Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2008 10:08 - Вот на недоверие и предсрочни избори
Автор: nkostoff Категория: Политика   
Прочетен: 2713 Коментари: 13 Гласове:
0

Последна промяна: 04.04.2008 08:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Задава се поредният, пети вот на недоверие към правителството. Този път - "за недопустимо срастване на престъпни организации с властта" или нещо подобно. И всички "опозиционни" партии, в Парламента и извън него, се обединяват за да катурнат властта. Ентусиазирани телевизионни водещи призовават за натиск от улицата, за жива верига около Народното Събрание и въобще - опитват се да пуснат пушека, напомнящ за януари 1997-а - "Боят настана" и т.н. и т.п.
 
Да речем, че се получи. Ами после ? Това е въпросът, който ме мъчи.  Даваме ли си сметка - политиците и ние, дето ще играем хорото - какво следва ?
 
Ако наистина се стигне до предсрочни парламентарни избори, за които бълнува "обединената" опозиция, резултатът може да бъде предсказан със същата точност, заради която западните наблюдатели и нашите им подражатели обявиха президенстките избори в Русия за "не дотам честни" - начело ще бъде ГЕРБ с генерала - пожарникар и магистъра по физкултура, която партия ще се коалира с единствения си очевиден партньор - ДПС.

И тогава, тогава, ще бъде такъв живот, че само си викам дано, дано, дано* ...не стане. Защото трудно мога да си представя по-лош късмет за и без това доста изстрадалата ни страна, от съвместно управление на най-откровено интересчийските партии.  Няма да се аргументирам защо - който поне малко се интересува от съвременния политически живот, разбира.

Интересна ми е вътрешната логика на действията на депутатите от опозицията. Те или разбират, че с вота само разиграват театро, или имплицитно заявяват своето нежелание да управляват страната. Което автоматично ги прави негодни политици, защото какъв е смисълът от една партия, ако тя не се стреми да управлява, т.е. - да реализира на практика идеите и програмата си ?

Наистина, ако сега се стигне до предсрочни избори, нито една от парламентарните опозиционни партии няма сериозни шансове да влезе отново в НС, камо ли да влезе в правителство. Освен "Атака", но тях едва ли някой ще ги вземе за коалиционен партньор. Така че какво - всички опозиционни депутати бодро се натискат да напуснат полтическата сцена ? Или се надяват, че ще успеят да си спазарят местенца под крилото на бат"Бойко ? Несериозно.

Ако ли пък всичко е само заради театрото, ако просто искат да попаднат за малко в светлината на прожекторите - не съм съгласен. Полтиката на охулване на страната за щяло и нещяло, с или без основание, само и единствено за да привлечеш внимание върху себе си, която беше въведена от СДС и присъдружните му отцепници, не може да бъде толерирана. такива хора са вредни за България.

Не съм привърженик на БСП, но в конкретната ситуация съм принуден да заключа, че каквото и да е сегашното правиителство, то трябва  да бъде задържано на власт с цената на кадрови промени и всякакви други средства.  Колкото и да не харесва на някои хора, но е време да разбрат, че политиката не може да се базира на "долу БСП" и "вие сте ченгета". От времето на промените изтекоха почти двадесет години, светът се промени и българите поизтрезняха (поне много бих искал да вярвам, че е така). СИлно се съмнявам, че сега биха запяли отново "Вземи панелите, Трабанта, но въздуха ми остави" - хората разбраха, че въздухът става само за духане ...

Трябва да мислим прагматично. Разбирам чувствата на онези, които са пострадали от бившия режим, лично или техни близки, но времената се менят. Франция и Германия закопаха томахавката на войната само десет години след края на 2-та световна война и сложиха основите на ЕС. Бихме могли да се поучим от тях.

В заключение ще повторя - този вот на недоверие е неуместен от всяка гледна точка. Би могъл и да бъде вреден, ако случайно успее. Времето работи, макар и бавно, срещу странното конюнктурно  творение Бойко Борисов и ако на разпокъсаните бивши "десни" им узрее главата, ако успеят да се обединят, ако по някакво чудо овчата глава на "браво Ваньо браво Костов" омекне, имаме реален шанс сериозно да прекроим политическото пространство на властта.

Дай Боже !
------
* не помня кой е авторът на текста, изпян от Б. Карадочева

=====
Добавка - материал от "Монитор" от следващия ден

Скандал в опозицията заради вота срещу кабинета
Ива Николова


Опозицията се скара тежко заради петия вот на недоверие срещу кабинета на Сергей Станишев, предизвикан от скандалите в МВР. Четирите парламентарни групи на ДСБ, ОДС, "Народен съюз" и "Атака" не успяха да съберат подписи и да внесат искането за сваляне на кабинета в четвъртък, както се заканиха инициаторите на вота от партията на Иван Костов. Спорът между опозиционерите дали е нужен вот на недоверие или не, без малко не прерасна в ръкопашна схватка между Стефан Софиянски и Борислав Китов от "Народен съюз" в парламентарната стая на БНС. Лидерите на депутатите от опозицията проведоха консултации, на които се разбраха да събират подписите самостоятелно в групите си и днес в 10 часа сутринта да докладват с колко парафа разполагат.Още във вторник Единна народна партия на Мария Капон разпространи декларация, че вотът е безсмислен. Същия ден ОДС решили да не подкрепят искането на костовистите на заседанието на парламентарната си група във вторник вечерта. Причините били три: че нямат никакви доказателства, с които да уличат министъра на вътрешните работи Румен Петков, че е замесен в корупционни схеми в МВР, че правителството няма да падне, а мнозинството ще се сдобие с поредния повод да твърди, че е единно и стабилно, и че с вота отново ще дадат възможност на Иван Костов да се реанимира като лидер на цялата опозиция. В сряда до обяд депутатите от ОДС бягаха от публичния отговор дали застават зад вота с аргумента, че мотивите не са готови.
Костовистите успяха да ги приготвят преди консултациите на лидерите на опозицията. Вотът на недоверие е заради обвързаността на правителството и ръководството на МВР с организираната престъпност. "Българските граждани и европейските ни партньори разбраха, че ръководството на МВР е свързано и защитава скритата власт на сивата икономика", пише в мотивите. Опозицията иска вота и заради това, че на възлови длъжности във вътрешното министерство се назначават лица, които не разкриват, а прикриват престъпления. Според десните с поведението си вътрешният министър превръща не само премиера, но и обществото в свой заложник. Друг важен мотив за вота е опасността от спиране на средствата от европейските фондове.
"Няма никакъв смисъл да предизвикваме тази говорилня, която няма да доведе до нищо освен до обвинения към опозицията за дейността на МВР, когато СДС беше управляваща партия. Не можем да извадим никакво доказателство срещу Румен Петков", коментираха противници на вота от десницата. Според източници на "Монитор" Атанас Атанасов от ДСБ обаче разполагал с аудио- и видематериали, които щял да покаже в пленарната зала по време на дебатите. Атанасов отрече да подготвя подобно представление. "Сигурно ще се подпишем под искането за вота, но ще го направим с неудоволствие", коментираха от ОДС. Светлосините преразгледали решението си от вторник, след като Веселин Методиев от ДСБ ги заплашил по време на консултациите, че ще призове публично неподписалите вота да обяснят пред медиите защо се въздържат.
ВМРО и земеделците на Стефан Личев са против искането на недоверие, за разлика от коалиционния си партньор Стефан Софиянски, който вече е подписал вота, предизвиквайки бурен скандал в групата си. Петото искане за свалянето на правителството на Станишев вдъхнови Волен Сидеров да призове за свикването на кръгла маса, на която след провала на вота опозицията да обсъди какво ще се случва в страната през следващите месеци. Засега идеята му не среща подкрепа сред десните партии.


Тагове:   избори,   вот,   недоверие,


Гласувай:
0



1. kota - Да! Има много истини в това, но Фр...
03.04.2008 10:59
Да! Има много истини в това, но Франция и Германия заровиха томахавката, след като точно и ясно се изясни кой е крив и кой и прав за войната и бяха осъдени виновните. Впрочем и до ден днешен, току разкрият някой нацист на преклонна възраст и пак го съдят. А никой не осъди БКП в лицето на нйната наследница БСП. А знаем, че има защо. За много престъпления. Нека първо да изчистим старите сметки, пък тогава да заравяме тамахавката. Пък де си призная и до ден днешен се чудя защо БСП не е почнала да национализира всичко наново. В устава на БСП и по-точно в член 5 се казва, че тя работи за общество основано на базата на социалистическите ценности и идеи. А социалистическата и дея е ОБЩОНАРОДНА СОБСТЕВНОСТ върху средствата за производство. Ако не изпълнява устава си значи БСП или няма куража да го направи или устава и е лъжовен, за да привлича симпатизанти. Но това е друга тема.
цитирай
2. viovioi - Б Карадочева има песен "Дано"
03.04.2008 11:02
А такава дай боже - няма!!Коментирам понеже съм и фенка. Що се отнася до оставката - дано,дано,дано...
цитирай
3. nkostoff - @viovioi
03.04.2008 11:06
разбирам, че искаш оставка. И други го искат. Аз се запитах - "а след това - накъде?" какъв е твоят отговор ?
цитирай
4. nkostoff - @kota
03.04.2008 11:12
Виждам, осъзнаваш, че днешната БСП няма практически нищо общо с онази БКП, но не смееш да го артикулираш. Както и да е , аз не искам да споря тук за БСП. Въпросът ми по-скоро е - накъде след вота ?
цитирай
5. viovioi - това коалиционно правителство води упадъчна и безпринципна политика.
03.04.2008 11:32
Икономическите показатели за развитие са по-лоши от всякога.За това говори инфлацията.Факт. За всички други стратегически,геополитически,проевропейски и незнам какви въпроси може да се разтеглят локуми до утре сутринта.Но инфлацията и обедняването на хората е неуспоримо доказателство, че управляващите са неспособни и несъстоятелни в преценките си за положението.Цифрите изразени в цени и като контапункт догходи на населението - крещят! Може станишев космонавт да стане и на четри да се сплати, това не ни грее нас хората. Народа иска развиваща се икономика, работни места, стабилнои доходи. Примера с Франция и Германия ми е далечен. ЕС е една мега утопична организация с допирателна до СССР и СИВ по-скоро, отколкото до истинската демокрация. Защото в ЕП на ЕС е пълно с лобисти на крупни концерни, които защитават корпоративните интереси на тях и на собствените си държави. Бизнесмени не политици. Това е омразната на цяла Европа глобализация. И още ЕП прави много сериозни ограничения. Който е любопитен нека влезе в TARIK(европейското митническо законодателство с Регламенти и мерки по отношение на трети страни) и ще види за какво идва реч.
цитирай
6. анонимен - политиците ни са много жалки
03.04.2008 14:06
В историческото минало на България видните политици са оставяли следа- или със своята дейност,или с ценна политическа или социална фраза,значими до ден днешен.
Йосиф Хербст-"Едно правителство може да бъде жертва на един народ,но един народ никога не трябва да бъде жертва на едно правителство."
Днешните ни политици са обречени на безвремие!
Но защо обричат и нас?
На запад хората дори не знаят имината на политиците,но живеят добре!
В България обикновеният човек е НИКОЙ !
Съвсем скоро в тази държава няма да останат хора,които да ги гледат и търпят гадните им експерименти и издевателства.

цитирай
7. анонимен - Дано такива са махнат от България
03.04.2008 14:27
Моля Ви , не публикувайте такива материали повече. След като прочетох писанията му , си спомних воплите на един професор от БКП-БСП преди време:
- Моля ви , не стачкувате !
Тоя"сдухльо" направо да си поема пътя към Русия .
цитирай
8. анонимен - Костов, прав си, за съжаление. И пак ...
03.04.2008 14:36
Костов, прав си, за съжаление. И пак за съжаление никой от писалите досега не предлага алтернатива. Иска се време за узряване, че ако напираме да "махнем" Х, то трябва да имаме обективни предпоставки, личности, платформи, че "У" ще е по-добрия избор. И пак за съжаление да виждате нещо вдясно, подобно на консолидация?
цитирай
9. gantree - :)))
03.04.2008 16:10
Само едно не мога да разбера - защо всички защитници на Румен Петков и на това комунистко правителство пишат уж презастраховащото "Аз не съм комунист", или по-засукания му вариант "Аз не съм привърженик на БСП" :)))
Толкова ли ги е срам открито и ясно да си кажат?

Вие как мислите, г-н Никола Костоff?
цитирай
10. nkostoff - @gantree
03.04.2008 18:24
Аз съм казал съвсем ясно какво мисля специално за Румен Петков.
цитирай
11. nkostoff - @viovioi
03.04.2008 18:30
Виждам, че не можеш или не искаш да разбереш за какво ти говоря. Не споря, че нещата у нас никак не са добре, но продължавам да твърдя, че ако на власт дойде коалиция ББ- Доган, ще станат ОЩЕ ПО-ЗЛЕ.

Толкова ли е трудно да схванете една такава простичка идея ?

Другата ми идея наистина е по-сложна за проумяване - именно, че с единия гол антикомунизъм няма да го докараме до никъде. Че изборът "кой да е, само да не е БСП" далеч не винаги е разумен, че трябва да се отчитат и други обстоятелства. Нея я оттеглям, явно аудиторията не е дорасла.
цитирай
12. viovioi - Социалисттически партии печелят избори в Европа и управляват успешно
04.04.2008 09:25
И какво общо имат Р.Петков и С.Станишев със социалистическата идея и комунизма??Нищо. Ако те са новите идеолози на комунистическата идея, то тя ще бъде безвъзвратно извратена. Всъщност вече Е!! Защото БСП не е социалистическа партия, ами партия тясно обвързана с престъпня свят, руската мафия и морално изпростялата олигархия.
цитирай
13. svraka - До "viovioi"
06.04.2008 09:41
БСП изобщо не може да бъде партия. Само фактът, че тогава членовете на БКП за един ден промениха идеите си и целокупно, единодушно и без задръжки от комунисти станаха социалисти е достатъчен за да се обясни сегашната безидейност на тази така нарекла се партия.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nkostoff
Категория: Лични дневници
Прочетен: 38111
Постинги: 17
Коментари: 40
Гласове: 59
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031